No One Visual EP final part – "While You Can" [Norwegian press release]

WHILE YOU CAN (No One Visuell EP del 3)

Kraftfull avslutning på Marte Røyengs musikkvideo-trilogi 

  

No One Visual EP part 3: While You Can 
Slippes fredag 30. juni. 
www.facebook.com/marteroyengmusic 

Regi, klipp, foto: Malin Christin Longva 
Animasjon: Sunniva Mellbye. 
Se del 1 "No One" og del 2 "The Key"

 

Aktivisme, marsjerende soldater, innsjøer som giftsprøytes. 
Fortidsskikkelser fra arkivklipp glir sammen med moderne mennesker. 
En kvinnesilhuett fylles av et stjernestrødd kosmos. 

Hva kommer etter frykt? Hva er det neste, når du endelig kan møte verden? Etter den ensomme og innesluttede stillstanden i del 1, "No One", og reisen og bevegelsen ut av det selvfokuserte i del 2, "The Key", er det dette spørsmålet "While You Can" stiller. 

"While You Can" er slående i måten den fletter sammen nåtid og fortid, hverdagslykke med ekstremsituasjoner, natur med industri, og kronblader på en blomst med hele universet. "Det bor så mye i deg", er det som om bildene sier. 

Trilogien handler om å bryte ut av ideen om å være "ingen" – om å vokse, og se at der du før var redd og følte deg alene, finnes nå det store bildet med følelsen av alt du kan gjøre, og makten du faktisk har. 

Kanskje er "kunstfilmer med musikk" mer passende enn "musikkvideoer" som beskrivelse på "No One" Visuell EP. Marte Røyengs motivasjon for å få laget videoer til de alle tre låtene på debut-EPen, var å kunne fortelle mer enn musikken alene kan gjøre. Regissøren fikk frie tøyler til å utdype den røde tråden på EP'en om veien fra "ingen" til "noen". 

«Bare tittelen "While You Can" ga meg masse å jobbe med», forteller Malin Christin Longva, som har fotografert, klippet og regissert samtlige filmer i trilogien – et arbeid som startet høsten 2016. «"While You Can" er en oppfordring til så mange ting», sier Longva. «Være aktivist, elske, skape. Det er ikke så farlig hva, men gjør det». 

Longva forteller: «Jeg ville ha bilder av aktivisme, krig, lydighet og portretteringer av mennesker. Noen av arkivbildene er fra mange forskjellige typer kriger, fra kriger i Afrika, første verdenskrig og D-dagen». Videoen viser miljøødeleggelser og hinter til klimaendringer. «Jeg har hatt et ønske om å få frem miljødebatten fra en ny side, med en ny vinkling. I lyrikk sier folk ting på en ny måte, lager et nytt bilde. Film og musikk har kraft til å fortelle ting på en ny måte», sier hun. 

«Den visuelle EP'en er etter min mening vel så mye et selvstendig verk som musikkvideoer for meg som artist», sier Marte Røyeng. «Videoen til "While You Can" er for eksempel mye mer optimistisk ladet enn det sangteksten er». I sangen snakker Røyeng bittersøtt om det som er i ferd med å synke, mens videoen er et sterkt rop om å reise seg. Speak while you can

Filmskaper Longva avslutter: «Med tanke på valgene man skal ta i livet, handler det ikke om hva man tror man ikke kan få til. Det handler om å gjøre noe. Ikke henge fast i en tanke om at man skal få til noe med det. Finne ut "hva er viktig, hva er det jeg tror på?" og så kan det hende det skjer en forandring. Men det kan vi ikke kontrollere. Jeg må bare gjøre det jeg har tro på.» 

_______ 

"No One", Marte Røyengs debut-EP, ble utgitt januar 2017 (Groundling), er produsert av Thom Hell og innspilt i Fersk Lyd. På "While You Can" høres Olaf Olsen på trommer og Ole-Henrik Moe på stryk. Marte Røyeng står bak tekst, musikk og strykearrangementer. 

Mer om EPen og anmeldelser: www.marteroyeng.com/info  –  Kontakt: marte@royeng.no